1 Mart 2016 Salı

Stonehenge 
Dünyanın en ünlü alanlarından biri, Stonehenge Wilshire İngiltere’deki tarih öncesi anıttır. Stonehenge; Neolitik Dönem’den, Yeni Taş Devrine kadar geçen zamanı anlatmaya yarayan terimdir. Bu eser ise İngiltere’nin en nadir Neolitik anıtları içerisinde yer alır. Stonehenge’in M.Ö. 3000 ile 2000 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir.

İngiltere'deki Salisbury Düzlüğü'nde eskiden dinsel törenler için kullanılan ve Kelt rahiplerinden oluşan bir sınıf olan Druidlere atfedilen büyük taşlardan oluşan bir çember vardır. Druidler'in bu taş çemberini kullanmış olması mümkünse de, başlangıcı İngiliz adalarındakiNeolitik insanlara kadar uzanmaktadır. Keskiyle yontulmuş, düzgünleştirilmiş ve dışarıdan yerel bölgeye taşınmış, dik konumundaki otuz taştan (bunlardan hâlen on yedisi ayaktadır) oluşan ve kavisli hâle getirilerek dik duran taşların üzerine yerleştirilen lento (kiriş) taşlarını içeren ve böylelikle çember şeklinde kapı boşlukları oluşturan tek taş çemberdir.
Stonehenge'in çemberi bölen ve yapının girişinden geçen ekseninin yaz dönencesindeki (21 Haziran) gündoğumuna doğru konumlandırılmış olması, buna karşılık, yakındaki İrlanda'da yaklaşık olarak aynı zamanlarda inşa edilen Newgrange anıtının kış dönencesindeki (21 Aralık) gündoğumuna yöneltilmiş olması dikkat çekicidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder